Mediationgesprek voorbereiden bij een arbeidsconflict

Een mediationgesprek kan best spannend zijn. Misschien zit je sinds lange tijd weer aan tafel met je werkgever. Of wellicht moet je jouw leidinggevende onder ogen zien, terwijl je daar misschien niet op zit te wachten. Om voor een toekomstgerichte oplossing te zorgen voor beide partijen, is het van belang dat zowel werkgever als werknemer zich goed voorbereiden op het mediationgesprek. Hieronder 6 tips voor de voorbereiding op jouw gesprek.

Begin eerst met een intakegesprek

Bij de start van een mediationtraject kan het vaak prettig zijn om met een intakegesprek te beginnen. Bij dit intakegesprek zit de andere partij er nog niet bij, dit gesprek is enkel en alleen met uw mediator.

In een intakegesprek kunt u alvast kennismaken met de mediator en krijgt u de kans om uw kant van het verhaal te vertellen. Dit gesprek zorgt ervoor dat u wat meer op uw gemak bent en maakt de stap naar het gezamenlijke gesprek mogelijk wat kleiner.

Weet dat je niet direct hoeft te beslissen

Het is goed om te weten dat je tijdens een mediationgesprek niet direct hoeft te beslissen over wat je wilt in het vervolg. Bij een arbeidsconflict gaat het vaak om het besluit of je wel of niet wilt blijven werken bij jouw werkgever.

Besef goed dat je de tijd hebt om na te denken over jouw beslissing. Je kunt na het mediationgesprek nog altijd advies inwinnen en je hoeft in het gesprek nergens direct voor te tekenen (met uitzondering van de mediationovereenkomst; die wordt wel aan tafel getekend).

Bedenk van tevoren wat je wilt

Het is belangrijk om van te voren, dus voor het gezamenlijke mediationgesprek alvast te bedenken wat je precies wilt. Wil je straks weer terug aan het werk? En wat is daar dan voor nodig? Of wil je niet meer terug naar deze werkgever? Dit zijn enkele vragen die jij jezelf kunt stellen om duidelijkheid te krijgen over wat jij nou precies wilt.

Schrijf op wat je wilt vertellen

Als je het mediationgesprek erg spannend vindt, kan het helpen om op te schrijven wat jij wilt vertellen en deze aantekeningen mee te nemen. Zo heb je altijd een geheugensteun voor het geval jij even niet meer weet wat je graag wilde aanhalen. Daarnaast zijn er mensen die het prettig vinden om zijn of haar punten voor te lezen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je gezegd hebt wat je graag wilde zeggen.

Je kunt de mediator altijd apart spreken

Het stelt mensen vaak gerust als ze weten dat je tijdens een mediationgesprek altijd even apart met de mediator kunt spreken of kunt kiezen voor een time out. Als je niet fit of erg emotioneel bent, kun je ook na verloop van tijd zeggen dat je graag wilt stoppen. Niemand heeft er iets aan om door te gaan terwijl één van de partijen eigenlijk niet meer kan. Mediation is sowieso op basis van vrijwilligheid, dus je kunt altijd aangeven te willen stoppen.

Achterhaal jouw behoeftes binnen je werk

Probeer van te voren te achterhalen wat jezelf belangrijk vindt in jouw werk. Welke behoeftes vervul je in jouw werk? Gezien worden? Erkenning? Ondernemerschap? Ambitie? Iets toevoegen voor de medemens? Verbinding met collega’s? Iets creëren/ maken/ bedenken?

Wanneer jij jouw behoeftes helder hebt, kun jij jezelf afvragen of het vervullen van deze behoeftes nog lukt binnen jouw huidige baan. Of is het misschien sowieso tijd voor iets nieuws? Probeer in alle gevallen jouw eigen wens en droom te volgen.

Vraag een mediator om hulp

Loop je momenteel tegen een arbeidsconflict aan? Weet dat het belangrijk is om tijdig voor een oplossing te gaan zorgen. Zodra de emoties (te) hoog oplopen zal het alleen maar lastiger worden om het conflict op te lossen. Kies daarom op tijd voor arbeidsmediation om samen tot een oplossing te komen.